#LaboratoriaPrzyszłości Dzień Niepodległości
10 listopada 2022#LaboratoriaPrzyszłości 14 listopada Światowy Dzień Walki z Cukrzycą
18 listopada 2022W październiku po raz kolejny obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który stanowi jedną z głównych form międzynarodowej kampanii informacyjnej na rzecz promocji zdrowego żywienia. W ramach obchodów miały miejsce różne działania, których głównym celem było propagowanie zdrowego odżywiania, kształtowanie postaw prozdrowotnych i nabywanie umiejętności kulinarnych.
Najmłodsi uczniowie promowali spożywanie owoców, gdyż są one bezcennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dzieci z klas I – III zjadły wspólnie II śniadanie. Uczniowie klasy IV i V na godzinie wychowawczej przygotowali sałatki i szaszłyki owocowe. Natomiast klasa VI I VII rozmawiała o zdrowym, dającym energię śniadaniu i piramidzie zdrowia. Wiedzą oni, że dzięki znajomości piramidy zdrowia łatwiej jest kontrolować własny sposób odżywiania i wykształcić umiejętności wyboru właściwych produktów do spożycia w ciągu dnia. Na koniec zajęć uczniowie zjedli zdrowe przekąski. Również na lekcjach geografii uczniowie zajadali się zdrowymi przekąskami i kanapkami. Na korytarzu szkolnym została przygotowana gazetka odnośnie zdrowego stylu odżywiania się.
Pamiętajmy, że właściwe odżywianie ma ogromne znaczenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego, w związku z czym stanowi podstawę zdrowego stylu życia. Dzięki stosowaniu zasad prawidłowego odżywiania zmniejszamy ryzyko wystąpienia otyłości i związanych z nią chorób, takich jak: cukrzyca typu II, choroby serca oraz wiele nowotworów. Prawidłowe odżywianie wpływa również na jakość życia, poprawia wygląd, dodaje energii, zwiększając zdolność do pracy oraz ćwiczeń fizycznych i umysłowych.
B. Staśkiewicz