Akcja „Żonkile”
7 maja 2024Płyniemy na Książkolandię po skarb!
20 czerwca 2024We wtorek 30 kwietnia przedszkolaki wzięły udział w warsztatach kulinarnych, podczas których poznały proces przygotowania włoskiego przysmaku: pizzy.
Dzieci poznały genezę potrawy, z jakiego kraju pochodzi ten przysmak a nawet dowiedziały się o tym, że rodowym miastem pizzy jest Neapol, w którym mieści się najstarsza pizzeria włoska. Pizza jest wpisana w tradycję Włoch i jest potrawą regionalną. Pierwsze pizze we Włoszech były skromne, bez dodatków,wypiekane dla robotników i ubogich ludzi. Coraz częściej dodawano do nich różne dodatki,były coraz bogatsze, zaczęły po nie sięgać coraz wyższe klasy społeczne. Pizza stała się popularna na całym świecie a zwłaszcza w Europie. Dzieci chętnie uczestniczyły w warsztatach, przygotowywały ciasto drożdzowe oraz rozdrabniały ulubione dodatki. Chętni kucharze przygotowali nawet mini pizze w myśl hasła “Dla każdego coś dobrego”. Pizze wyszły wyśmienite, prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzieci i rodzice byli dumni i zadowoleni ze swojej pracy. Na zakończenie zajęć dzieci opowiadały z jakich składników składała się ich pizza. Polecamy rodzicom przygotowywanie smacznych posiłków z dziećmi.
Magdalena Grzeszczak