Pamiętamy
2 listopada 2022#LaboratoriaPrzyszłości Dzień Niepodległości
10 listopada 2022W poniedziałek 24.10. 2022 dzieci obchodziły Światowy Dzień Żywności w formie zajęć kulinarnych, promujących zdrowe i oszczędne przyrządzanie posiłków. W roli głównej były owoce, z których dzieci wyczarowały zdrową sałatkę owocową. Poznały sezonowe owoce oraz egzotyczne a także proces obróbki wstępnej owoców przed przygotowaniem z nich posiłków. Nauczyciel uczulił dzieci na nie marnowanie żywności, kupowanie ilości produktów, których potrzebujemy a nie ich gromadzeniu w nadmiarze. Dzieci dowiedziały się również o tym, że nie wszystkie dzieci w każdym kraju mają dostęp do żywności w równym stopniu , obejrzały na ten temat ciekawy film . Przedszkolaki podczas dyskusji wspólnie wyciągnęły wniosek, o tym że marnowanie żywności, wyrzucanie produktów, które jeszcze można przetworzyć jest bardzo nieodpowiedzialne i nieopłacalne dla ludzi. Wobec tego kolorowa sałatka owocowa została zjedzona w całości, niczego nie zmarnowano. Magdalena Grzeszczak