ANDRZEJKI 2018
4 grudnia 2018NIEPODLEGŁA , NIEPOKORNA
4 grudnia 2018W listopadzie nasza szkoła włączyła się po raz pierwszy w obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem akcji było promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Uczniowie kl. I przygotowali zdrowe kanapki oraz narysowali piramidę zdrowia. Klasa V na zajęciach przyrodniczych przygotowała owocowe szaszłyki. Przygotowując posiłki uczniowie zatroszczyli się o higienę pracy oraz higienę spożywanych posiłków. W klasach zostały również przeprowadzone pogadanki na temat zdrowego jedzenia. Na zajęciach bibliotecznych dzieci wyszukiwały zdrowych przekąsek w książkach kucharskich.
Uczniowie mieli okazję przyjrzeć się obecnemu odżywianiu i zweryfikować, czy dieta, którą stosują jest właściwa i służąca ich zdrowiu. Na korytarzu szkolnym została wykonana gazetka dotycząca właściwego odżywiania się.
Pamiętajmy o zdrowych nawykach żywieniowych każdego dnia, a nie tylko od święta.
B.S.