Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Jeśli moglibyśmy dać ludziom właściwą dawkę wiedzy na temat żywienia i aktywności fizycznej , ani za dużą ani za małą to znaleźlibyśmy najbezpieczniejszą drogę do zdrowia.”

Hipokrates

Słowa, Hipokratesa znanego lekarza i autorytetu z wielu dziedzin nauki, wpisują się doskonale w organizowane po raz drugi w naszej szkole obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Został on zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia Markosa Kyprianou i Euro- Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie:

– zdrowego żywienia,

-dobrych nawyków żywieniowych,

-spożywania regularnie posiłków,

-informowanie o konsekwencjach złej diety.

W ramach działań prozdrowotnych uczniowie naszej szkoły przygotowali kampanię dotyczącą propagowania wiedzy z zakresu nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz przygotowali zdrowe przekąski.

B.S.